Skyspace

Skyspace är utformad av den amerikanske konstnären James Turrell, känd för sina verk där han experimenterar med uppfattningen om ljus och rymd. Skyspace i Ytterjärna är byggd utifrån inspiration av svenska traditioner med material från den närliggande omgivningen. Insidan av installationen har ett magnifikt marmorgolv, tillverkat av den svenska stenen ”Diamant bas”,  vitmålade väggar och en vitmålad kupol öppen mot himlen. Golv och bänkar är uppvärmda, vilket möjliggör besök under hela året oavsett väderlek.
Skyspace rymmer upp till 25 personer om man vill sitta bekvämt, men flera personer får plats om man även sitter på golvet.

Att sitta inuti Skyspace ger upplevelsen av att obekanta delar av rymden tas ner till takets öppning och kommer närmare och att ljuden från den omgivande naturen förstärks. Inifrån konstverket bevittnar man ett säreget färgspel på himlen – en vilsam och meditativ slow art som ger tid för reflektion och stillhet. Utanför byggnaden finns en skogsträdgård anlagd med ett stort runt bord, som har samma mått som byggnaden, ritat av Walter Druml, där till exempel en picknick kan intas i samband med besöket.

Öppettider

30 min före solnedgången, samt 60 – 90 min efter solnedgången, kan man inifrån konstverket Skyspace bevittna ett säreget färgspel på himlen.

Just nu kan du boka det förmånliga Skyspacepaketet, läs mer här.

För mer information och bokning kontakta Kulturhusets reception.