Vår idé

Du hittar oss i Ytterjärna med omnejd, ett område fem mil söder om Stockholm, vackert beläget vid Järnafjärden och omgivet av ekologiska kretsloppsgårdar, sörmländska skogar och öppna slätter. Här finns plats för både själen och sinnena.

Ytterjärna hotell erbjuder enkelrum, dubbelrum och sviter i en unik miljö. Hotellet erbjuder ett stort antal olika konferensmöjligheter – alltifrån den stora Kulturscenen, som kan ta drygt 500 personer, till små grupprum där man kan samlas framför en sprakande brasa.
Det finns även möjlighet att sitta och arbeta i kulturhusets luftiga lokaler på övervåningen, perfekt för den som tröttnat på hemmakontoret.

Studentboende och vandrarhemsbäddar finns att hyra i olika hus belägna nära havet eller i Trädgårdsparken. Varje hus har sin atmosfär och egen karaktär.

I restaurangen serveras ekologisk, biodynamisk och närproducerad mat samt hembakat bröd och godsaker.

Nu när publikantalet är starkt begränsat kommer vissa evenemang från Kulturhuset i Ytterjärna att sändas på YouTube – strömmas på nätet, samtidigt som de spelas på scenen.

I centrum för all vår verksamhet står människan, hennes fria utvecklingsmöjligheter och hennes förmåga att ta ansvar både för sig själv, samhället och miljön. Grunden för skapandet av platsen var den antroposofiska inspirationen – ett andligt arv som ska förvaltas och utvecklas.
Vi vill verka för en bättre, hållbar värld.

 

Platsen

Ytterjärna, centralorten för Kulturhuset, skapades utifrån en människosyn som sedan mitten av 60-talet påverkat estetik, arkitektur, trädgårdar, kulturutbud, utbildningar och andra verksamheter i det omgivande samhället. Det stora Kulturhuset fungerar som ett centrum och i Ytterjärna finns utöver Kulturhuset också hotell och konferens, vandrarhem, studentrum, café, restaurang, butik och waldorfskola. Här finns också den vackra trädgårdsparken, som fick sin prägel av konstnären Arne Klingborg och som har varit en förebild bl a för Rosendals trädgårdar på Djurgården och Wijs trädgårdar i Ockelbo. I Ytterjärna har flera uppmärksammade konst-, arkitektur- och trädgårdsutställningar producerats. Konferenser, utbildningar, föredrag och konstnärliga evenemang pågår ständigt.

Ytterjärna med omgivningar genomkorsas av promenadvägar och vandringsleder. I närområdet ligger Skillebyholm och Skilleby trädgård, centrum för biodynamisk odling med utbildningar, restaurang, café och gårdsbutik. Några kilometer åt andra hållet finns Saltå kvarn, ekologiskt matföretag, som också är en egen destination med café och butik. I området finns dessutom många biodynamiska kretsloppsgårdar, liksom verksamheter för funktionsnedsatta t ex Mikaelgården och Saltå by. Här verkar också Ekobanken, vars idé är att ställa kapital till förfogande för den omställning som världen behöver nu och framöver – ekologiskt, socialt och kulturellt. Ekobanken är medlem i den internationella Sustainable Banking-rörelsen.

I forskningsprojektet BERAS, med säte i Ytterjärna, har stora kunskaper byggts upp kring hur konventionella jordbruk kan ställas om till ekologiska kretsloppsjordbruk. Centralorten Järna har också caféer, restauranger och butiker med rötter i samma idéburna ideal.

Historia

Grundarpersonligheterna till det Ytterjärna vi känner idag var – tillsammans med många andra – Arne Klingborg, Åke Kumlander, Erik Asmussen och Frans Carlgren. Åke Kumlander (1918 – 2002) var upphovsmannen bakom Vidarstiftelsen. Genom Åkes arbete under 60-, 70-, 80- och 90-talet växte Vidarstiftelsen och många viktiga projekt kunde förverkligas i Ytterjärna, men även på andra håll. Konstnären Arne Klingborg, en av grundarna till utbildningsinitiativet Rudolf Steinerseminariet (senare Stiftelsen Kulturcentrum Järna) var en framstående inspiratör i framväxten av Ytterjärna. I början var seminariet inhyst i det s k Vita Huset, en sekelskiftesvilla där målaren Bruno Liljefors hade haft sin hemvist under många år.

Frans Carlgren var Waldorflärare, författare och upphovsman till Nibblestiftelsen, som också bidrog till framväxten av Ytterjärna genom att ställa både mark och kapital till förfogande. Verksamheten i Ytterjärna växte dock snabbt och arkitekten Erik Asmussen engagerades för att rita de nya byggnader man hade behov av. Han står bakom den unika och uppskattade byggnadsstil, som gett sin prägel åt området. Erik Asmussen ville skapa en miljö där husen skulle förhålla sig medvetet till landskap och människa, men också till varandra.

 

Kulturcentrum

Stiftelsen Kulturcentrum Järna (f d Rudolf Steinerseminariet) började sin verksamhet 1964 i Ytterjärna, som ett nordiskt utbildningsinitiativ vilande på antroposofisk grund. Med inspiration från olika delar av samhället och olika kulturer, har Kulturcentrum fungerat som en plats, där kärnan har varit dialogen kring vår tids frågor, behov och möjligheter.

Vita huset

Vita huset är en sekelskiftesvilla där bl a konstnären Bruno Liljefors levde och skapade under en period i sitt liv. Han fick inspiration till sina djurbilder från det då vilda naturområdet och han lade också första handen vid dagens park bl a genom att plantera den idag magnifika granhäcken. När Bruno Liljefors bodde i huset bestod det av två separata byggnader, en atelje och en bostadsdel.

Nästa ägare familjen Nilsson utökade huset, till det som är idag, med en övervåning på ateljén och de fantastiska balkongerna, där man kan se ut över Järnafjärdens vatten. Idag används Vita huset för olika typer av arrangemang, kurser och andra aktiviteter.