Ytterjärna

Cirka 40 minuter söder om Stockholm, vackert beläget vid Järnafjärden och omgivet av ekologiska kretsloppsgårdar, sörmländska skogar och öppna slätter finner du Kulturhuset i Ytterjärna med kringliggande verksamheter. Här finns plats för både själen och sinnena.

För dig som vill bo i en fantastik miljö till ett bra pris finns Ytterjärna hotell.
Hotellet erbjuder enkelrum, dubbelrum och sviter i en unik miljö samt ett stort antal olika konferensmöjligheter – alltifrån den stora Kulturscenen, som kan ta drygt 500 personer, till små grupprum där man kan samlas framför en sprakande brasa.

Studentboende och vandrarhemsbäddar finns att hyra i olika hus belägna nära havet eller i Trädgårdsparken. Varje hus har sin atmosfär och egen karaktär.

Att göra

Vandra eller ströva i lugn takt genom orörd natur på någon av de tre utmarkerade vandringslederna. Ekoleden är den längsta av dem, 12,5 km.

30 min före solnedgången, samt 60 – 90 min efter solnedgången, kan man inifrån konstverket Skyspace bevittna ett säreget färgspel på himlen. Att sitta inuti Skyspace på dagtid ger upplevelsen av att himlen tas ner genom takets öppning. Det för himlen närmare och bjuder in ljuden från den omgivande naturen. En slags vilsam och meditativ slow art som ger tid för reflektion och stillhet. Bokning görs via Kulturhusets reception 

Besök Trädgårdsparken och dess olika trädgårdsrum, motiv och händelser. En del framträdande och välkända, andra mer subtila och lite gömda. Rosenträdgården och Reningsdammarna vid sidan av Fruktträdgården är tre stora motiv, men det finns också mer subtila rum som Gläntan, Näktergalens trädgård och Liljefors björklund. Ett antal perennrabatter finns också, varav fyra har färgteman – den Gula, Blå och Röda rabatten samt den Vita trädgården. Nedanför Vita huset finns en terrasserad rabatt som kallas Monetrabatten, en plantering i blått med inslag av orange och rosa likt en målning av en solnedgång av den impressionistiske konstnären. Trädgårdsparken kom dessutom att bli förebilden till Rosendals trädgård som är väldigt omtalad världen över. Trädgårdsparken och omgivningarna sköts enligt biodynamiska odlingsprinciper.

I restaurang KulturMat, belägen i Kulturhuset i Ytterjärna, serveras närproducerad och ekologiskt/biodynamiskt odlad mat. Råvarorna, som är av högsta kvalitet, är inköpta på de närliggande gårdarna i området. Här kan man äta gott eller bara ta en fika.

I Kulturhuset i Ytterjärna framförs allt från stora operor, dansföreställningar och symfonier till solokonserter, enmansshower och cirkusuppvisningar och mycket mer. Kulturhuset byggdes för att inspirera till nytänkande på alla livets områden. Utmärkt akustik, skönhet och väggskulptur samspelar till en unik konsertsal med 500 sittplatser. Här hittar du information kring Kulturhusets evenemang.

Robygge är en butik i Ytterjärna som funnits sedan 1972. Robygge har sedan starten tagit ett stort miljöansvar genom sin försäljning av kläder i naturmaterial, leksaker och konsthantverk (ull, siden, trä). Man erbjuder även ekologiska kroppsvårdande produkter och tvättmedel. Ett besök i butiken ska tilltala sinnen, lek- och läslust.

I närområdet ligger Skillebyholm och Skilleby trädgård, centrum för biodynamisk odling med utbildningar, restaurang, café och gårdsbutik. Några kilometer åt andra hållet finns Saltå Kvarn, ekologiskt matföretag, som också är en egen destination med café och butik.

I centralorten Järna finns caféer, restauranger och butiker.

Platsen

Ytterjärna, centralorten för Kulturhuset, skapades utifrån en människosyn som sedan mitten av 60-talet påverkat estetik, arkitektur, trädgårdar, kulturutbud, utbildningar och andra verksamheter i det omgivande samhället. Det stora Kulturhuset fungerar som ett centrum och i Ytterjärna finns utöver Kulturhuset också hotell och konferens, vandrarhem, studentrum, café, restaurang, butik och waldorfskola. Här finns också den vackra trädgårdsparken, som fick sin prägel av konstnären Arne Klingborg och som har varit en förebild bl a för Rosendals trädgårdar på Djurgården och Wijs trädgårdar i Ockelbo. I Ytterjärna har flera uppmärksammade konst-, arkitektur- och trädgårdsutställningar producerats. Konferenser, utbildningar, föredrag och konstnärliga evenemang pågår ständigt.

I området finns många biodynamiska kretsloppsgårdar, liksom verksamheter för funktionsnedsatta t ex Mikaelgården och Saltå by. Här verkar också Ekobanken, vars idé är att ställa kapital till förfogande för den omställning som världen behöver nu och framöver – ekologiskt, socialt och kulturellt. Ekobanken är medlem i den internationella Sustainable Banking-rörelsen.

 

Historia

Grundarpersonligheterna till det Ytterjärna vi känner idag var – tillsammans med många andra – Arne Klingborg, Åke Kumlander, Erik Asmussen och Frans Carlgren. Åke Kumlander (1918 – 2002) var upphovsmannen bakom Vidarstiftelsen. Genom Åkes arbete under 60-, 70-, 80- och 90-talet växte Vidarstiftelsen och många viktiga projekt kunde förverkligas i Ytterjärna, men även på andra håll. Konstnären Arne Klingborg, en av grundarna till utbildningsinitiativet Rudolf Steinerseminariet (senare Stiftelsen Kulturcentrum Järna) var en framstående inspiratör i framväxten av Ytterjärna. I början var seminariet inhyst i det s k Vita Huset, en sekelskiftesvilla där målaren Bruno Liljefors hade haft sin hemvist under många år.

Frans Carlgren var Waldorflärare, författare och upphovsman till Nibblestiftelsen, som också bidrog till framväxten av Ytterjärna genom att ställa både mark och kapital till förfogande. Verksamheten i Ytterjärna växte dock snabbt och arkitekten Erik Asmussen engagerades för att rita de nya byggnader man hade behov av. Han står bakom den unika och uppskattade byggnadsstil, som gett sin prägel åt området. Erik Asmussen ville skapa en miljö där husen skulle förhålla sig medvetet till landskap och människa, men också till varandra.

 

Vita huset

Vita huset är en sekelskiftesvilla där bl a konstnären Bruno Liljefors levde och skapade under en period i sitt liv. Han fick inspiration till sina djurbilder från det då vilda naturområdet och han lade också första handen vid dagens park bl a genom att plantera den idag magnifika granhäcken. När Bruno Liljefors bodde i huset bestod det av två separata byggnader, en ateljé och en bostadsdel. Idag används Vita huset för olika typer av arrangemang, kurser och andra aktiviteter.